Best Decision Ever

June 17th,2016

Taking 2 months off from work to go travel was the best decision I’ve ever made in my life. 2 months, 6 countries, 26 cities.

img_20160612_165206-copy
Started with the brown backpack, ended with an additional duffel bag 🙂

Org surprise bila aku ckp aku cuti 2 bln tanpa gaji. Their next question was “Hah, camna kau survive takda gaji?” & before aku bg jawapan diorg dah assume sendiri “hmm kau org kaya, takpa lah, boley jln sana sini walau tak kerja”.

Eh hello! First off, aku bkn org kaya. I’ve worked hard to get to where I am. I’m not a Cinderella story.

Amek cuti 2 bln tanpa gaji utk pergi travel solo bkn mudah. Byk persediaan kena buat. Aku amek masa 3 tahun utk kumpul duit secukupnya utk tampung “pengembaraan” aku. Travel secara solo sgt mencabar mental, fizikal & financial. But my God, was it worth it! Here’s how I did it.

1. Pasang impian dulu.

2. Act on it! Kau nak travel, buat cara nak travel. By just dreaming, it won’t get you anywhere.

3. Start kumpul duit. Aku start kumpul time aku mula2 kerja dulu sbb aku dah tau 1 hari nanti aku nk travel, not just 5 hari 4 mlm tapi lg lama dari tu.

4. Once duit dah cukup, standby. Jgn sesekali kumpul duit hanya utk tampung travel kau. Duit utk perbelanjaan lain mcm sewa, insurans pun kena sedia. Sbb benda2 ni masih jln walau kau travel. Lain la kalau you sold everything you have to go travel.

5. Decide samada kau nak amek cuti atau nak resign. Mcm aku, aku amek sabbatical 2 bln. Tak semua company offer sabbatical. Kalau ada pun, dia bagi bila kau dah kerja utk certain period or based on budi bicara. Tgk blk contract kalau ada mention anything about sabbatical. Kalau takda, tny bos, tny HR. Doesn’t hurt to ask.

6. Buat persediaan. Tempat2 yg nak pergi, rough itineraries. Make sure tak over dari budget kau.

7. Pack your bags & leave your worries behind! Tak perlu takut utk travel secara solo walau kau seorg pompuan. Because at the end of the day, you are never alone. Someone is always looking out for you. I know this from experience sbb byk benda buruk yg hampir terjadi kat aku but God is always there to protect you.

P/s: Aku tak rasa aku ni backpacker walau aku travel dgn 1 backpack 10L, naik local transports & do what the locals do. More like traveller or wanderer. I travelled quite comfortably. Ada certain masa aku duduk hostel/dorm, kadang duduk private room, kadang duduk villa/bungalow. Aku travel takda pun bwk megi ke beras ke. I ate everything the country has to offer. Bila lagi nk merasa makanan org? Duit yg aku kumpul cukup utk aku travel like a princess. So travelled like a princess I did!

Don’t be afraid to venture into the unknown. Mulut jgn ckp je nak travel nak travel tapi takda action, last2 habuk pun takda.

Sincerely,
The travelling Sarawakian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s