Travel tips on Laos

May 5th, 2016

Sini aku tulis tips untuk ke Laos just in case kau nak survive dgn jayanya.

1) Kalau pergi Laos, aku cadangkan spend more time in Luang Prabang (for the touristy atmosphere) & Vang Vieng (for the scenic view). Vientiane kau tak bermalam takpa.

2) Jarak antara 1 daerah dgn daerah lain sgt jauh. Nak pergi kena ikut jln darat. Luang prabang & Pakse ada airport. Total masa aku spend dlm bas, minivan & minibus ialah 60+ jam!
3) Nak naik bas, sila amek VIP bas. Tiket boleh beli dgn mana2 tour agency yg bersepah. Harga kena survey. Mostly tour agency jual tiket with free pick-up from your hotel (tanya betul2).
4) Yg mabuk darat tlg bwk pil mabuk byk2. Sbb jln raya kat Laos ni tersangatlah ber-ular & byk selekoh tajam. Dpt pulak driver yg bawak laju. Melambung & melompat la kau dlm bas tu.
5) Makanan halal senang nak cari kat Laos ni. Setiap daerah akan ada 1 kedai india yg halal. Janji kau bukan jenis yg memilih. Roti & naan start dari 10k kip. Briyani start dari 30k kip. Kari, masala ayam start dari 25k kip. Vegetarian/vegan food pun ada. So far, aku tak jmp kedai yg serve local Lao food halal. So tak dapat la merasa makanan diorg.
6)ATM mmg senang nak jmp kat sini. Bersepah. JDB bank charges 20k kip for every transaction. LDB bank charges 3%. Kalau sampai dkt Vientiane airport, boleh cucuk kat situ atau nak bwk USD tkr pun boleh. Tapi kat airport jgn tkr byk sbb rate tak cantik. Tkr cukup2 utk naik teksi je. Up to you. Duit Malaysia tak berbaloi kalau tukar ke kip. Elok tukar Thai baht. Kalau sampai 4000 islands (Don Det or Don Khon), takda ATM, so cucuk siap2 kat Pakse.
7) Mcm biasa kalau naik tuktuk, sila tawar sbb diorg akan quote kaw2 punya. Kalau share tuktuk biasa sorg byr dlm 20k to 30k kip depending on where you go. Waktu malam kalau boleh elak naik tuktuk.
8)Kalau sampai LP or VV or Pakse, nak explore kawasan sekitar boleh sewa motosikal atau basikal. Diorg biasa akan bagi free map. Nak jalan kaki pun boleh sbb tempat2 kat Laos tak besar sgt.
9)Most hostels, guesthouse akan ada free wifi. Harga satu mlm tak mhl pun. Dorms biasa dlm USD4 semalam. Private rooms dlm USD8 semalam. Sila cek review hostel/guesthouse siap2 sebelum booking! Kalau review ok amek. Kalau tak ok, carik lain. Aku alternate antara tido kat dorm and guesthouse (private room) sbb sng aku nak cuci baju, sidai baju. Al maklum la baju tak bawak banyak. Most places pun ada laundry service antara 8k – 10k kip sekilo. Baju aku takda la smp sekilo, brp helai je pun, baik aku basuh sendiri!

One thought on “Travel tips on Laos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s