Sampingan: Tips Beijing & Xi’An

  1. Kalau nak beli tiket entrance, boleh dptkan di Klook. Harga murah sikit berbanding website lain.
  2. Kalau pergi attractions yang ada student discount, walaupun kau bkn student, tunjuk je mana2 kad yg ada muka kau, confirm boleh dpt student discount. Sebab apa? Sebab diorg bkn reti baca English atau BM. Aku tunjuk kad CIDB, kwn aku tunjuk lesen memandu; LEPAS beb! Jimat duit sebab dpt half price.
  3. Diorg kat sini tak reti ckp English walau sepatah. Aku cadangkan kau belajar sikit2 atau pakai Google Translate utk berkomunikasi.
  4. Di Beijing, Google Maps sgt reliable. Tapi di Xi’An, hampeh. Jgn pakai Google Maps di Xi’An ye. Entah ke mana2 dia bwk nnt. Trust me!
  5. Jgn sesekali masuk public toilet melainkan kau betul2 terpaksa. Kotor, berbau & takda lock. Toilet kat China semuanya takda air kecuali di masjid atau surau. Tapi di masjid/surau, biasa toilet pintu rendah & tak boleh kunci, so org dpt nampak apa yang kau buat.
  6. Di Beijing, kalau nak cari hotel, cari yg dekat dgn attractions & subway dan bukan dekat kawasan yg ada makanan halal. Sebab apa? Kau bkn makan 24/7. Cukup sekadar kau ulang alik utk mkn 2,3 kali sehari. 
  7. Kebanyakkan attractions di sini terletak di dlm kawasan yg sgt besar, memang jenuh nak berjalan kaki. 
  8. Peak hour utk menaiki subway mmg sgt menakutkan. Sebaiknya, biar org diorg masuk dulu dan JANGAN HALANG PINTU MASUK SUBWAY! Sesetengah rakyat diorg takda sivik, main langgar je. Aku pernah ternampak ada mamat ni pergi rempuh org dlm subway sebab dia nak masuk. Kuat gila rempuh!
  9. Rata2 makanan kat sini sgt masin (terutama di Xi’An) dan rasa/bau rempah dan herba yg sgt kuat. Kalau rasa tekak tak boleh terima, bawak lah makanan sendiri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s