Dreamchasing Europe : Part 2 – Belgium

IMG_20180921_194448-minPagi ni aku excited bgn awal demi meneruskan pengembaraan aku di bumi Eropah – negara kedua dlm list aku ialah Belgium iaitu jiran kpd Germany. Dari Frankfurt aku naik bas ke Brussels, Belgium. Perjalanan dlm lebih kurang 8 jam menaiki Flixbus. Dlm bas sgt selesa, siap ada toilet lg. Dan toilet dia sgt2 bersih walaupun di penghujung trip. Ni kalau kat M’sia, tak smp 30 minit dah kotor & busuk! Aku berada di Brussels selama 2 mlm. Masa aku smp, terus ke hostel utk cek in. Aku bermlm di Generation Europe Youth Hostel & aku sgt recommend hostel ni! Sgt selesa & sgt besar (hny 4 org sebilik). Memandangkan hari masih cerah, aku pun keluar sightseeing. Dan perkara pertama yg aku perasan, kat Brussels ni ramai org Islam; mostly dari belah Arab & Afrika. Agak surprising di situ. Kedai makan & supermarket Muslim berlambak, tak ku sangka komuniti Muslim kat sini besar.

Aku takda plan sgt kat Brussels ni, jln je la selagi boleh jln. Setiap celah lorong aku masuk smp lah aku terjumpa satu tempat yg sgt menakjubkan. It literally blew me away! The Grand Place atau  Grote Markt adalah must-visit bg semua yg dtg ke Brussels. Tersgt cantik & menakjubkan! Bangunan2 lama yg penuh dgn ukiran yg sgt teliti & warna warni.

This slideshow requires JavaScript.

Aku cadangkan kau berdiri kat tgh dataran tu & soak in all the beautiful sights! Berdiri & lihat dari setiap sudut bangunan2 yg ada di dpn mata kau. Simply breathtaking. Aku berdiri kat situ bkn main lama lg sbb rasa tak puas dan rasa tak ingin blk. Adalah dlm sejam setgh aku lepak kat situ. Kawasan tu pun tak sunyi; ibarat lautan manusia. Ada yg bergambar, ada yg melukis, ada yg lepak minum & makan. Aku tak masuk pun bangunan2 kat situ; cukup sekadar berada kat luar utk puaskan mata aku.

Selain Grote Markt, ada 1 lagi tempat yg menjadi kegilaan org – Manneken Pis. Ni adalah patung bdk lelaki yg kencing dlm fountain. Sebenarnya, aku expect patung ni besar & gah. Tapi bila aku smp, cenonet je. Dlm kepala otak aku “La, ni je ke?”. Anti klimaks sgt!

Selain budak lelaki ni, ada 2 lagi patung kencing – Perempuan Kencing & Anjing Kencing (ni roomate aku yg bgtau, aku tak lawat pun).

Oh ya, kalau kau gila coklat, Belgium is the country for you! Selang 2 kedai adalah kedai coklat. Belgian chocolates are one of the best in the world! Ada beberapa jenama ternama kat sini seperti Godiva, Leonidas, Guylian & mcm2 lagi. Sila jgn pergi ke Godiva sbb Godiva ni overrated & overpriced. Org local mmg tak pandang pun Godiva ni, sebaliknya diorg akan ke Leonidas. Lagi murah & sedap. Aku dah tak lalu nak beli & mkn coklat sbb dah overdosed kat Germany hari tu. Heh.

Selain coklat, ada satu lagi makanan wajib yg perlu makan – Belgian Waffles. Kita biasa dgr Belgian waffle, Belgian waffle tapi sebenarnya Belgian waffle hanyalah gelaran am.

IMG_20180921_192139-min
Brussels waffle

Belgian waffle ialah general. Sebenarnya Belgian waffle ada 2 jenis kat sini; Brussels waffle & Liege waffle. Brussels waffle berbentuk segi empat dan kulitnya lebih rangup manakala Liege waffle bentuk tak sekata (biasa bujur2) dan lebih padat (dense). Yg membuatkan kedua waffle ni berbeza ialah adunannya.

IMG_20180922_115432-min
Liege waffle

 

 

Adunan Liege waffle lebih pekat manakala Brussels waffle tak. Dari segi rasa, sama shj. Cuma tekstur je lain. Personally, aku lebih suka Liege waffle sebab dia tak soggy bila ada topping kat atas. Topping boleh pilih apa yg kau suka. Of course lg byk topping, lagi mahal. Ada pisang, strawberry, aiskrim, nutella, caramel & mcm2 lagi. The combination is endless!

IMG_20180922_120306-min

IMG_20180921_192153-min
Byk topping boleh pilih

IMG_20180922_101555-min

Hari kedua di Brussels hujan sepanjang hari so tak dpt nak berjln sgt. Aku hny ke Cathedral & Place de Justice.Aku lawat Grote Markt buat kali terakhir. Rasa syg nak tinggalkan tempat ni. Love at first bagi aku. Grote Markt membuatkan aku tak rasa menyesal dtg ke Brussels. Tak sangka wujudnya tempat yg sebegini cantik. Gambar tak sama mcm apa yg kau lihat dgn mata kepala kau sendiri!

 

 

 

 

IMG_20180921_181728-min
Look at them pretty colours 😍

Aku sempat merasa Macaron dari Pierre Marcolini. Kalau nak beli macaron, kedai Pierre Marcolini sgt famous & recommended. 7 bijik utk 15 Euro. Mahal tapi berbaloi. Di saat kau ltk macaron tu kat mulut & kunyah, macaron tu cair kat mulut. Tak boleh nak ungkapkan dgn kata2. Taste every bit like heaven bak ckp org putih. Memang sedap! Patutlah harganya pun mahal. You can taste the quality & love that go into the making of macarons at Pierre Marcolini. Superb! Dia tak manis sgt & kulit luar macaron keras tapi lembut pd masa yg sama. Ganache kat dlm pun lembut, halus, smooth & silky. Muka bahagia gila bila mkn macaron. Teehee.

IMG_20180923_085133-minEsoknya, awal pagi aku naik tren ke Antwerp. Terletak 50 minit dari Brussels, Antwerp ialah bandar permata atau Diamond City sbb mana2 kau pusing, mmg akan jmp kedai permata sbb di sinilah dunia perniagaan permata. Aku tak lama di Antwerp; hanya 5,6 jam. 

IMG_20180923_100129-minTempat pertama aku pergi ialah Grote Markt tapi malangnya bangunan kat sini masih dlm renovation so takda apa yg boleh dilihat – hanya gambar shj.

 

 

 

IMG_20180923_100649-min
Grote Markt

 

IMG_20180923_103033-min
Sedih…..

 

 

Kebetulan kat sini ada UCI World Cup Trial utk sukan berbasikal lasak. Ada dlm 4,5 course lasak di mana pesertan kena berbasikal lompat2 atas batu & kayu. Kali pertama aku tgk sukan mcm ni so agak kagum. Diorg kena imbang basikal dgn lompat2 atas tayar dari satu batu ke batu yg lain. Bergetar lutut diorg aku tgk. Byk pakai muscle kaki & tgn, mana taknya kena angkat basikal tu masa lompat!

IMG_20180923_103801-minIMG_20180923_103110-minIMG_20180923_100837-min

 

 

 

 

 

 

 

 

Sepanjang hari kat Antwerp ni hujan tak henti. Jenis hujan kecik tapi boleh basah satu bdn kalau berjln walau 5 minit. Selain Grote Markt, aku sempat melawat Onze-Lieve-Vrouwekathedraal IMG_20180923_110714-minIMG_20180923_110422-min

& Saint Paul’s Church. Masuk tgk2 & ambil gambar mcm tu je sbb masa tu tgh ada mass.

IMG_20180923_115143-min

Dan tempat terakhir yg aku wajib pergi ialah Hard Rock Cafe Antwerp utk borong t-shirt. Oh ya, utk collector baju Hard Rock Cafe, setiap kali kau beli baju, boleh buat survey online & dpt diskaun USD5 utk belian berikutnya. So dpt lah harga murah sikit. Masih lagi hujan lebat so aku takda pilihan, kena lah blk. Tapi sebelum tu aku singgah di Carrefour utk beli lunch merangkap dinner. Roti kat sini murah tp tak semurah di Aldi. Sebiji dlm 0.75 Euro (Aldi dlm 0.35 Euro. Murah kan? Aku hari2 mkn roti, tuna, sardin & buah utk save duit. Mana yg wajib kena mkn, selagi boleh mkn, aku mkn. Kalau tak, mkn ala kadar shj. Makan tak berapa penting pun bg aku, janji perut kenyang. Itu yg penting.

Lewat ptg, aku ke bandar seterusnya iaitu Brugge (atau Bruges). Smp ke sini hujan ikut aku tp lagi lebat. Igtkan smp petang tu nak pergi jln2 tgk sekitar bandar, tapi hampeh. Duduk hostel tido awal la jwbnya. Apa boleh buat? Kedai kat sini pulak tutup awal dlm pukul 5 mcm tu. Nasib baik aku dah bawak bekal dari Antwerp siap2, kalau tak, kebulur lah aku mlm tu.

Esok paginya aku bgn awal dgn harapan tak hujan. Langit pagi tu sgt cerah & biru dan tersangat sejuk. Byk tempat aku kena cover hari ni dlm masa 4 jam disebabkan plan aku rosak semlm. Dekat dgn hostel aku ialah Kruispoort.

sdr
Pink!

Sini terdapat satu taman yg tersgt cantik dgn pokok2 tersusun, sungai di tgh dan terdpt 4 buah kincir angin (windmill).sdr sdrIbarat aku ada kat Holland! View sgt cantik & kincir angin sgt comel, kaler pink lg! Tapi tak boleh masuk ke dlm. Tgk luaran je. Ada jugak yg berpagar, ada yg tak. Seronok aku bergambar kat sini sbb cantik sgt, dgn langit cerah & biru sbg latarnya.

 

 

 

Dari Kruispoort aku bergerak ke pusat bandar. Di sinilah terletaknya majority attractions kat Brugge. Rata2 attractions bukak pukul 10am tapi aku smp terlebih awal. Tp takpe sbb bukan aku nak masuk pun.

 

 

Kat sini ada menara Belfry, Markt (atau market/pasar), pelbagai cathedral dan yg paling penting ialah landmark Brugge iaitu – deretan bangunan comel, warna warni.

This slideshow requires JavaScript.

sdr
This is Brugge 😍

Lupa nak bgtau, Brugge dikenali sbg Venice of the North kerana sini dikelilingi byk canal. Tp takdalah gondola kat sini hny speedboat. Kat sini berlambak kedai chocolate & waffle tp aku dah tak larat nak mkn. Masih lg overdosed.

sdr

davoznorsdrsdrsdr

Setakat ni, Brugge adalah bandar yg tersgt cantik bg aku. Rugi kalau kau ke Belgium tp tak singgah. Udara bersih, bandar bersih & view cantik. Aku recommend sgt kau dtg sini at least sehari utk relax. Tgh hari tu aku dah kena tinggalkan bandar indah ni utk ke negara seterusnya.

Dari Brugge aku patah blk ke Brussels sbb flight aku dari sana & Brugge takda airport. Mlm tu flight Ryanair aku ke Warsaw, Poland. Ni kali pertama aku naik Ryanair Flight dia tersgt murah tp benda lain spt luggage, seat & makan kena beli (mcm AirAsia). Aku beli dari Brussels ke Warsaw hny 15 Euro. Murah kan? Flight aku delay 30 minit tp okay lah sbb tak kejar masa. Dlm kapal seat semua sama; takda bhg ecomomy atau first class. Bg aku seat Ryanair lagi luas dari AirAsia tp seat dia tak boleh laras. Static mcm tu je. Tp okay lah, flight pun kurang 2 jam. Tak pyh nak bising sgt. Kat Europe ni (Schengen countries) tak payah lalu imigresen, cop passport pun. Scan beg & terus masuk pintu boarding. Dah landing, terus masuk ambil beg. Sgt mudah & jimat masa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s