Dreamchasing Europe : Part 8 – Sweden

Paginya aku bgn lewat sikit sbb hari ni agak bebas. Aku bercadang nak ke Malmo, Sweden. Denmark & Sweden berjiran & bandar Sweden yg paling dekat dgn Denmark ialah Malmo. Boleh pilih samada nak naik tren, feri atau bas. Aku naik tren dlm 40 minit. Oh ya, kalau nak dtg sini, jgn lupa bawak passport sbb imigresen agak ketat kat Sweden. Pegawai akan masuk dlm tren & cek setiap penumpang. Baru2 ni shj Sweden ketat disbabkan illegal immigrants byk ke Sweden. Dan kalau kau ada muka ala2 pak Arab, berjanggut & berpurdah mmg akan kena soal siasat. Sebab kebanyakkan pendatang asing berasal dari negara Syria & sewaktu dgn nya.

Malmo dulunya ialah sebahagian dari Denmark tp telah tewas dlm perang & Malmo diserahkan kpd Sweden. Sbb tu bersebelahan je & perjalanan tak smp sejam. Malmo ialah sebuah bandar yg sgt kecik & takda apa pun sebenarnya. Aku dtg sbb nak penuhkan list negara yg aku lawat. Hahaha.

IMG_20181009_093255-minIMG_20181009_093337-minIMG_20181009_093643-minIMG_20181009_102128-minIMG_20181009_102827-min

IMG_20181009_134950-minMemandangkan aku kat Sweden, mmg wajiblah aku ke IKEA. IKEA kat sini sama je dgn yg kat KL dari segi bangunan, layout & susun atur barang.

IMG_20181009_122025-minPerabot kat sini semestinya murah & penuh dgn barang latest. Aku sempat beli beg tarik satu sbb backpack aku dah tak muat nak ltk barang. Al maklum lah shopping byk sgt.

 

 

 

 

Dan kat sini pun ada restoran IKEA. Tp haruslah menu lain. Menu standard mcm meatball & salmon of course ada. Tp yg aku kagum, ada banyak variasi roti, pastries & desserts kat sini.

This slideshow requires JavaScript.

Dan yg penting ada kek Daim. Kat Malaysia dah bertahun takda, yg ada hanyalah kek almond tak sedap. Tp kat IKEA Sweden, kek Daim original! Murah pulak tu.IMG_20181009_124456-min

Dan coklat Daim pun tersgt murah kat sini. Lagi murah dari Langkawi you! Dan restoran sini ada salad bar. So siapa yg tgh jaga badan tu, mmg sesuai sgt lah. Oh ya, restoran IKEA kat sini tersgt besar & luas & yg penting sgt2 bersih! Kau takkan jumpa meja kotor & penuh dgn pinggan & sisa makanan.

IMG_20181009_131348-min

Lepas makan, masing2 akan bawak tray & pinggan ke tempat penggumpulan & tinggalkan meja dlm keadaan bersih. Di tempat pengumpulan pula, kau kena asingkan sampah & sisa dlm tong. Lps tu, pinggan, cawan, sudu letak atas conveyor belt yg akan bawak ke tempat pencucian. Takdanya kau tgk pekerja IKEA pergi ke setiap meja utk kutip sisa makanan & tray. Hanya kat Malaysia je ada.

Satu point yg aku nak highlight kat sini ialah Sweden ialah sebuah negara yg berasaskan kad & bukan cash. Semua benda nak beli boleh pakai kad. Malah ada sesetengah kedai yg takkan terima langsung cash. Jadi kalau nak ke Sweden, sila bawak kad & bukan cash ye. Senang kan? Tak payah risau duit kena curi. Oh ya, kalau nak beli tiket tren, beli on the spot. Tak payah booking2 sbb mmg ada tren setiap setengah jam. Tu dia! Aku ke Sweden semata2 nak ke IKEA beli beg tarik & makan kek Daim!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s